Hej Olivia,
Det finns lite olika sätt att använda Unikum för att uppnå det du beskriver. Lärare kan tex koppla en uppgift direkt till kriterietabellen för att visa hur eleven uppnått olika kriterier i just den uppgiften. Det finns en inställning som gör att dessa underlag även visas för eleven vid bedömning, så att eleven själv får en inblick i vilka uppgifter som är kopplade till vilka kriterier och hur hen har uppnått kriterierna. Du kan läsa mer om det här: Koppla planering eller enskilda uppgifter till kriterie-tabellen
Sen är det upp till varje kommun/organisation att bestämma om det ska vara påslaget eller inte på skolan, så ta gärna kontakt med ansvariga för Unikum i din kommun och diskutera om detta är något man vill slå på för gymnasiet.
Vänliga hälsningar,
Unikum kundstöd
Olivia Vinterek
Hej!
Jag skriver i egenskap av specialpedagog på gymnasiet. Vill ge ett förslag till Unikum som skulle underlätta oerhört för både elever och lärare. I dagsläget har gymnasieelever svårt att förstå att de bedöms enligt kunskapskriterier och inte på uppgifter. Unikum används idag på ett olikvärdigt sätt av lärare, där vissa är duktiga på att skriva vad som fattas i kursen och andra inte, när läraren markerat att kunskaperna inte är godtagbara. De som skriver lite mer gör ofta det i form av att skriva ut vilka uppgifter som fattas i kursen (som eleven inte gjort eller fått godkänt på). Detta tillsammans med att lärare sätter "betyg" på hela uppgifter gör att elever får väldigt svårt att tolka hur de ligger till i kursen, där
Unikum ska vara lärarens kommunikationsverktyg med eleven. Givetvis fungerar det mycket dåligt med anledning av ovanstående.
Detta kunde enkelt avhjälpas genom att länka en matris med varje ämnes kunskapskrav till bedömningen om hittills godtagbara eller icke godtagbara kunskaper. I denna matris skulle grön, gul och röd markering användas på varje kunskapskrav. När ett kunskapskrav är testat är det grönt om det är uppfyllt, gult om det är testat i kursen men eleven inte har genomfört det, rött om eleven inte klarat godkänt betyg på den delen. På så vis kunde eleverna lätt se vilka kunskapskrav på E-nivå som de hittills inte klarat. Och läraren kunde i kommentarsfältet skriva exempelvis:
"Du har inte nått godkändt resultat på kunskapskravet källhantering. Därför når du för närvarande inte godkänt i kursen. Övriga delar är godkända. Du kan visa på detta kunskapskrav i nästa uppgift som också behandlar kunskapskrav om källhantering".
Skulle vara en ren och skär lycka om detta gick att ordna!