Material i Skolbanken som inte längre används vill man heller inte att det ska visas i Skolbanken så därför finns det 2 olika möjligheter.

Ta bort - En planering, matris eller samtalsmall som publicerats i Skolbanken men aldrig använts kan du ta bort = radera permanent. (Kan ej återfås)

Pensionera - En planering, matris eller samtalsmall som tilldelasts en eller flera personer kan aldrig tas bort/raderas ur Skolbanken av säkerhetsskäl så då finns i stället alternativet Pensioner = dölj.

Pensionera innebär:

• Den inte längre syns under ”Mina xx” eller i Nationella Skolbanken. (dvs under fliken "Hela landet")
  • Den inte längre kan tilldelas till elever/barn/medarbetare.
  • Det påverkar inte de kopior som redan används. De som använder den har en kopia som fortsätter att användas precis som tidigare.
  • Det pensionerade materialet syns för dig under ”Mina” om du bockar för ”visa pensionerade”.

Pensionera material i Skolbanken

• Gå till Skolbanken och välj Matriser/planering eller samtalsmallar
  • Se till att du står på ”Mina”. (För samtalsmallar finns ingen "mina" så här står man på skolan och kan bara pensionera om man är behörig administratör).
  • Leta fram det material du vill pensionera.
  • Öppna det dvklicka på den för att öppna.
  • Klicka på Pensionera.

Ta bort material ur Skolbanken.

Om du har utkast du vill ”slänga” eller ofärdigt material som ej ska användas väljer du ”Ta bort” istället vilket raderar det permanent. Den går inte att återfå så man kan av säkerhetsskäl bara ta bort sånt som aldrig använts.

Notera! Om du inte får någon "ta bort-knapp" innebär det att materialet är använt av dig eller någon annan och då kan det inte tas bort (se pensionera).