I Unikum finns Skolverkets kunskapskrav för grundskolan och grundsärskolan och gymnasiet i tabellform, för att de skolor som vill ska kunna använda dem och markera där hur lång eleven nått. Kunskapskravstabellerna har fler smarta funktioner och fungerar lite annorlunda än de gröna matriserna (egna för formativ bedömning). Effektivare, mindre klickande och även valbart att visa för elev/förälder samt hanterar utkast.

Aktivera tabellerna för lärare och elever/vårdnadshavare

Tabellerna är påslagna och visas för all personal utan att man behöver göra någonting. Däremot behöver skolan göra ett aktivt val om de vill visa tabellerna för elev och föräldrar eller avaktivera dem helt, även för personalen. Inställningarna görs av skoladmin/rektor under Moduler.

Exempel från Grundskolan:

Finns alla skolverkets Kunskapskravs-tabeller inlagda i Unikum?

Svar: Ja

Var ser man tabellerna?

Svar: Under Fliken Kunskaper i respektive ämne/kurs eller för enskild elev

Vad betyder de markeringarna i tabellen?

Vit ruta/ingen markering = Ingen bedömning/markering gjord i tabellen.

Ljusblå markering av hela rutan = Eleven har visat exempel på aktuella färdigheter.

Ljuskblå ram = Eleven har visat något men inte tillräckligt för att markera i E-rutan.

Hur gör man bedömningar i tabellerna?

Vanligast är att läraren går till sin undervisningsgrupp och modulen Kunskaper. Där klickar du på "Ändra bedömning för hela klassen" i övre högra hörnet. Sedan klickar du på "Visa kunskap"

Där kan du snabbt markera i varje elevs kunskapskravstabell.

Ser elev och föräldrar bedömningarna?

Det är ett aktivt val som varje skola behöver göra. För att elev och föräldrar ska se tabellerna behöver en administratör slå på den möjligheten under Moduler. Man kan välja att visa tabeller för år 1-3 respektive år 4-9 separat.  När man slår på detta visas alla PUBLICERADE bedömningar i tabellerna för elev och förälder, inte utkasten.

Hur publicerar jag bedömningarna i tabellerna?

Du väljer "Spara utkast" så länge du arbetar med dina bedömningar och när du är färdig och vill att elev, vh och t ex rektor ska se bedömningarna klickar du på "Publicera".

Vad ser elev och förälder när jag arbetar med utkast?

Elev och förälder ser alltid den senast publicerade bedömningen och de senast publicerade markeringarna i kunskapskravs-tabellerna.

Är tabellerna i Unikum exakt likadana som Skolverkets?

Innehållsmässigt ja. Vi har inte ändrat på texterna men däremot lagt till en hjälptext, s.k. aspekttext/aspektrubrik så att det ska bli lättare att hitta rätt, samt delat upp några stora rutor.

I några ämnen är vissa aspekter uppdelade för att de ska bli lite mer användbara.

Till exempel har vi delat upp engelskans "Eleven kan förstå  det huvudsakliga innehållet och uppfatta tydliga detalier i talad engelska i måttligt tempo samt i lättillgängliga texter i olika genrer." för att kunna bedöma tal och skrift var för sig.

Finns det någon översikt för hela klassen eller skolan?

Ja. Du kan se översikten i ett ämne för en hel klass/grupp

Går det ut notiser till elev/förälder när lärare markerar i tabellerna?

Nej men däremot när du publicerar en bedömning (och tillhörande innehåll i tabellen om skolan valt att det ska synas för elev och förälder).

Om vi inte vill använda tabellerna, kan vi stänga av funktionen i vår skola?

Ja det går bra. Skoladmin kan göra det under Admin, Moduler, på samma ställe där man väljer om man vill visa tabellerna för elev och föräldrar.