Många vill ladda upp filmer, bilder och filer i Lärloggen så att t.ex. vårdnadshavare kan se barnens lärande hemma.

Eftersom vi alla använder många olika enheter t ex PC, Mac, iPad, smartphones etc. behöver man tänka sig för extra noga när man laddar upp filmer, bilder och filer så att alla, oavsett varifrån de väljer att ta del av innehållet i Lärlogg, kan se innehållet.

Hur stora filer kan man ladda upp?

Max filstorlek är 50 MB, försöker man ladda upp en större fil så säger Unikum till.

Har man möjlighet att använda en Drive av något slag så kan man lägga upp en större film där (kom ihåg att ändra behörighet så att alla kommer åt filen) sedan lägger man in länken i inlägget.

Filer/Bilagor - Använd förslagsvis PDF-filer som är läsbara från alla olika apparater inkl. smartphones och läsplattor, dessutom är de kompakta och snabbare att hantera för mottagaren. iPhone stöder även tex Microsoft Wordformatet .docx dvs kan öppna nyare Wordfiler direkt i telefonen men för att vara på den säkra sidan, använd PDFer om det går. Länka är annars ett bra alternativ.

Bilder - Här föreslår vi .PNG som också de kan visas i både appar och webbläsare från dator, lärplatta och smartphones. De är lite större än t.ex. .JPG-filer men innehåller betydligt mer information också, vilket är ytterligare ett skäl att använda .PNG-formatet. Alla standardformat fungerar dock bra.

Filmer - Här kommer vi till den svåraste delen eftersom man dels vill ha en enkel och snabb process med att filma och ladda upp men dels behöver tänka på vem mottagaren är och hur den ska kunna ta del av filmen.

Vill man försäkra sig om att alla ska kunna se filmen är det bra att lägga in den i tex Youtube och bädda in eller lägga in en länk till filmen i Lärloggen. Eller göra om den till Mp4-format som också alla kan se. Även här kan en Drive vara ett bra alternativ. Tips! Det går även bra att spela in film direkt i lärloggen ifall man använder en telefon eller surfplatta.

OBS! Spelar man in filmen med en iPhone eller iPad så behöver man ändra formatet till det lägsta under kamera inställningar, spela in video. Det är för att övriga enheter inte stödjer det högsta formatet som Apple produkter använder.