Många vill ladda upp filmer, bilder och filer i Lärloggen så att tex föräldrar kan se hemma. Eftersom vi alla använder många olika "apparater" t ex PC, Mac, iPAD, smartphones et.c. är det här ett problem eller rättare sagt men behöver tänka sig för extra noga när man laddar upp filmer, bilder och filer så att alla, oavsett varifrån de väljer att ta del av innehållet i Lärlogg, kan se innehållet.


Hur stora filer kan man ladda upp?

Max filstorlek är 30 MB, försöker man ladda upp en större fil så säger Unikum till.


Filer/Bilagor - Använd förslagsvis PDF-filer som är läsbara från alla olika apparater inkl. smartphones och lärplattor, dessutom är de kompakta och snabbare att hantera för mottagaren. iPhone stöder även tex Microsoft Wordformatet .docx dvs kan öppna nyare Wordfiler direkt i telefonen men för att vara på den säkra sidan, använd PDFer om det går. Länka är annars ett bra alternativ. 


Bilder - Här föreslår vi .PNG som också de kan visas i både appar och webbläsare från dator, lärplatta och smartphones. De är lite större än t ex .JPG-filer men innehåller betydligt mer information också, vilket är ytterligare ett skäl att använda .PNG-formatet men alla standardformat fungerar bra.


Filmer - Här kommer vi till den svåraste delen eftersom man dels vill ha en enkel och snabb process med att filma och ladda upp men dels behöver tänka på vem mottagaren är och hur den ska kunna ta del av filmen. 

Vill man försäkra sig om att alla ska kunna se filmen är det bra att lägga in den i tex Youtube och bädda in eller lägga in en länk till filmen i Lärloggen. Eller göra om den till Mp4-format som också alla kan se.