Här försöker vi kort informera om nya finesser och mindre ändringar i verktygen. Listan innehåller mycket men inte allt då Unikum ändras och uppdateras ofta.

Större ändringar eller nya funktioner hittar ni under "På  gång" eller "Nyheter".

Hösten 2017

• Det som visas under "info från skolan" är det som publicerats de senaste 6 månaderna.
  • Info på startsidan om person har felaktig eller saknar e-post.
  • Förvalen i ÅP är borttagna.
  • Bilder kan bäddas in i Blogg och Lärlogg samt även blurras.
  • Ljudklipp kan spelas in i Blogg och Lärlogg
  • Stödinsatser - Den som godkänner en utredning sätts som ansvarig för nästa steg.
  • Förbättrad utskrift av Extra anpassning.

Våren 2017

• Rektor kan nu ta bort en utredning om den ej är beslutad.
  • Kunskapsstatistiken på kommun-nivå visar nu antal elever/skolform istället för totalt antal.
  • Utskrift av tidigare bedömningar även på elevnivå.
  • Tydlig hjälpinfo om man glömmer rubrik i Blogginlägg.
  • Finare utskrift av Visad kunskap .
  • Koppla underlag (planeringar och uppgifter) till Kunskapskravstabellen för smidigare bedömningar..Gr och Gy.
  • Analys och reflektion kan nu göras i anslutning till respektive planering (Förskola)
  • Kunskapsöversikten för kommun snabbare men uppdateras nu bara en gång per dygn (nattetid).
  • Skolforms-väljare och summering för hela kommunen för Stödinsatser.
  • Uppgifter som eleven lämnat in som behöver ges feedback på visas nu på lärarens startsida.
  • Moderniserat gränssnitt för mobilen. Verktygsmeny och adminmeny flyttad. (9 små rutor längst upp till höger).
  • Separerat Inställningar (för person) och Adminikonen.
  • Observatör kan nu se "levandeläroplanen"
  • Relaterade bedömningar dvs Sv/Sva samt SO/NO och dess underliggande ämnen hittas lätt i elevens arkiv med bedömningar. Dessa visas nu som relaterade under de ämnen som hör ihop.
  • Bedömningar i NO/SO ersätts av bedömningar i underliggande ämnen from årskurs 4 i statistiken för kunskaper för klass/grupp, skola och kommun. (På elevnivå har det varit så tidigare.)
  • Bedömning i Sv/Sva ersätter varandra i elev, klass/grupp, skol och kommunöversikten och statistiken.
  • Det går att söka på gymnasiets kurser i Skolbanken.
  • Går nu att välja vilka kommunadmins som ska få importrapporten.
  • Rektor kan ångra alla beslut i Särskilt-stöd processen. övriga involverade kan ångra de beslut de själva har fattat.
  • Möjligt att kopiera en utredning för att slippa skriva om ifall man baserar flera ÅP på samma utredning.
  • Möjlighet att se historik över elevbedömningar terminsvis tillbaka, i elevvyn under Kunskaper.
  • Möjligt att sätta datum och ansvarig för uppföljning av åtgärdsprogram, detta visas även på utskriften.
  • Nu visas tydligare vad nästa steg är i Särskilt stöd, vem som ska göra vad och när.
  • Admin ser vilka verktyg elever och personal har. Via deras startsida.
  • Stänga uppgifter ligger nu i ett arkiv i klass/grupöversikten och för enskild elev.
  • Möjlighet att kopiera Blogginlägg till andra grupper samt Lärloggar.
  • SFI ämnen kan kopplas i planeringar och Kunskapskravstabell.
  • Lagt till tydligare info om vem som får notis för Blogginlägg.
  • Begränsat hur mycket text som visas på startsida för skola och grupp i beskrivningsfältet.
  • Kunna skicka Blogg till hela kommunen eller valda roller/skolformer i hela kommunen
  • Ändrat utseende på de blå tabellerna för grundskola. Nu ihopfällda och lite annan färg.
  • Möjligt att koppla enskilda uppgifter eller planering till den blå Kunskapskravstabellen för tydligare underlag för bedömning.
  • Nu kan man enkelt "blurra" och beskära bilder i Bloggen

Hösten 2016

• iOS-app uppdatering släppt 20/12
  • Androidapp 1.6 med pushnotiser
  • Datum för samtalet genomfört sätts till samma som det bokade om bokning är gjord i Unikum.
  • Låsningsdatumet visas längst ner på sidan som förut. Dessa kan nu vara olika.
  • Sökning i Bloggen för alla roller.
  • All personal på skolan kommer nu åt skolbanken. (Förut var man tvungen att vara lärare eller admin)
  • Utvärderingsruta för pågående Extra anpassning.
  • Kolumnen med Överenskommelser borttagen ur kommunöversikten, Samtalet.
  • Verktyg kan läggas till både för skolan/förskolan och enskilda grupper.
  • "Youtube-knapp" i editor för att enklare bädda in filmer i Blogg och Planering.
  • Pedagog/lärare kan ändra barnets/elevens presentation upp till årskurs 3
  • Rektorsmail går ut en gång/månad med summerad statistik för de skolformer som har bedömning.
  • Uppgifter kan sorteras i valfri ordning i en planering. (pil upp/ner för att flytta)Grön matris i en planering visas även i tillhörande uppgift för enklare formativ bedömning av elev/lärare
  • .Uppgifter syns nu under "underlaget" tillsammans med bedömningen.Uppdatera läroplan för förskolan.
  • Kapitel 2.5 Gymnasiesärskolans läroplaner nu inlagda.
  • Rektorsinfo - summering av kunskaper och insatsbehov för skolan.
  • Skolverkets obligatoriska bedömningsstöd för årskurs 1-3 finns nu i Skolbanken som gröna matriser.
  • Grupper/klasser och undervisningsgrupper är separerade på elev och lärares startsida.
  • Nya meddelande från skolan visas på vårdnadshavarens startsida.
  • Nya kursplaner för Grundskola årskurs 1 samt årskurs 2-3 med nya Kunskapskravstabeller.
  • Uppdaterad läroplan för grundskola med fritids och förskoleklass-uppdatering.
  • Begränsningar i vem som kan skapa och se utredningar (Stödinsatser).
  • Språkstöd för Engelska (väljs på den personliga inställningssidan)
  • Möjlighet att bjuda in enskilda personer som medredaktörer.
  • Ny uppdaterad planeringseditor med "flytande knappar" (vilket gör att de alltid visas)

Våren 2016

• Insatsvyn på skolnivå uppdaterad med info om kunskapsutveckling för eleverna.
  • Läraren kan nu lämna in uppgift åt eleven inkl. ladda upp och länka till innehåll.
  • Rollikonen visas inte längre i navigationslisten.
  • Diverse fix för enklare hantering av medarbetarsamtal utan medarbetargrupp.
  • Admin för skola - Finns nu en  dropdown-meny istället för att alla val är synliga samtidigt under Admin, Relationer.
  • Succesiv ändring så att spara-knapar alltid ligger synliga även när man scrollar i långa vyer, tex Kunskapskravstabellen,
  • Planeringseditorn m.m.Skolform Personal har bytt namn till Medarbetarsamtal (vilket är det enda den ska användas till).
  • Man kan nu ta bort bedömningsutkast.
  • Man hamnar nu i låst läsvy när man klickar på en publicerad bedömning, säkrare och tydligare.
  • Möjligt för Personer med icke-svenskt personnummer att logga in via kommunens egen inloggningslösning.
  • Smidig koppling av kursplaner till undervisningsgrupper vilket gör att rätt kurs visas direkt i undervisningsgruppen .
  • Möjligt att koppla både till Office365 (Onedrive) privat och Office365 for Business.
  • Texteditor i Extra anpassningar.
  • Tydligare info rörande att välja "Personal" resp. "Mentor" för Blogginlägg.
  • Testelever räknas inte längre med i klass, skol- eller kommun-statistiken över kunskapsbedömningar.
  • Testelever kommer inte med i csv-filen vid export av bedömningar.
  • Kommunadmin kan skicka Blogginlägg till alla Admins eller rektorer/förskolechefer.
  • Det visas nu vilken skola en planering, matris och samtalsmall är tilldelad i.
  • Fix för länkning till Onedrive på mobila enheter
  • 23 Januari - ny iOS-app med lite fixar för enheter som ej stöddes av förra appen.
  • Verktyget för Uppgifter är nu påslaget och synligt för alla i grund och gymnasieskola.
  • Personlig presentation på startsidan är dold/ihopfälld för att spara plats.
  • Går nu att hämta elever mellan skolor man är admin för, utökat filter.
  • Möjligt att ha olika e-post för dig som förälder/elev resp. personal.
  • Möjlighet för lärare att ta bort en tom Extra Anpassning.

Hösten 2015

• Tydligare notiser, separerade per roll.
  • Datum för bedömningen kommer med i exportfilen.
  • Nytt filter för statistik "Denna termin".
  • Fin formaterad utskrift av Åtgärdsprogram och Utredning.
  • Personnummer nu med på utskrift av ÅP.
  • Ny iOS-app för iOS9 som även fungerar för alternativ inloggningsmetod tex Mobilt BankID.
  • Uppgifter kan nu skapas som en del i den pedagogiska planeringen.
  • Möjligt att separera klasser och undervisningsgrupper för bättre översikter och statistik.
  • Massor av nytt för gymnasieskolan.