När det gäller hur och med vilken säkerhet användarna ska logga in har olika kommuner olika lokala bestämmelser att följa. Det finns även en del riktlinjer från Datainspektionen som kan vara en vägledning vid införande av inloggningslösning.

En viktig sak att tänka på är även smidgheten dvs enkelheten för användarna att komma åt och använda de tjänster kommunen tillhandahåller. Av den anledningen är det kanske inte så bra att tvinga vårdnadshavare att använda BankID för att läsa veckobrev m.m. så tänk noga igenom vilken säkerhetsnivå ni vill ha för vilka verktyg och användargrupper samt varför. Gör det lätt men ändå säkert.

Datainspektionens checklista för hantering av personuppgifter

Tillbaka till översikten