En klass/grupp kan ha elever från såväl särskolan som vanliga grund/gy. En elev kan läsa ämnen från båda läroplanerna. För att kunna göra bedömningar mot rätt kursplaner behöver Skoladmin göra några inställningar och läraren som ska göra bedömningarna behöver veta hur man navigerar för att enklast göra rätt. Det är lite mer komplicerat än vanligt men lätt när man kan det :)

Inställning för att få rätt kursplaner för särskoleintegrerad elev

• Lägg upp de ordinarie klasserna med skolformen grundskola (ärvs av skolans skolform), t ex klassen 1A
  • Lägg upp klasser/grupper med skolformen grundsärskola, t ex gruppen Blå
  • Elever som läser enbart efter grundskolans läroplan läggs in i t ex 1A
  • Elever som läser enbart efter grundsärskolans läroplan läggs in i t ex Blå
  • Elever som läser både efter båda läroplanerna in både i t ex 1A  och i t ex Blå

Resultatet blir att rätt kursplaner finns tillgängliga för att göra bedömningar för eleven.

För de elever som läser efter både grundskola och grundsärskola syns nu båda kursplanerna när man t.ex. skall göra bedömningar, koppla till överenskommelser

För elever som bara läser grundskolans ämnen syns nu bara grundskolans läroplan och kursplaner.

Bra att veta

För att välja skolform för en viss grupp i skolan går man till sidan för gruppen/klassens inställningar och väljer skolform.

De lärare som ska göra bedömningar för ämnen från båda kursplanerna måste finnas kopplade till båda klasserna/grupperna.

Så här gör man bedömning för särskoleintegrerad elev

Om båda läroplanerna finns i en klass, så är det viktigt att man ser till att det är i rätt ämne/kursplan man gör sin bedömning. Scolla i ämneslisten och se att du hamnar i rätt läroplan. När du valt ämne ska det tydligt framgå tex Grundskola/Svenska ska det stå.

Så här ser det ut för eleven

En elev och vårdnadshavare ser bara de ämnen som eleven har fått en bedömning i, och är det ämnen från båda kursplanerna delas ämnena upp som nedan.