Lägga in person med TF-personnummer / icke svenskt personnummer.

• Stå på aktuell avdelning/klass
  • Klicka på Skiftnyckeln – Administrera relationer och inställningar (längst bort till höger)
  • Klicka på knappen Lägg till nytt barn/elev (eller annan roll)
  • Fyll i förnamn och efternamn
  • Bocka i den lilla rutan Saknar svenskt personnummer
  • Fyll i önskat alternativt id, t ex det tillfälliga personnumret som används i kommunens administrativa register eller annat ID (detta är sökbart i Unikum så viktigt att ange något man kan referera till)
  • Välj kön
  • Fyll ev i övrig information och spara

På samma sätt kan man lägga in personer utan svenskt personnummer överallt i Unikum.

Notera! För manuellt inlagda elever i grundskola eller gymnasieskola krävs att man även lägger in årskurs. (läs mer under admin om hur man gör detta).

En översikt per förskola/skola över de barn/elever som finns registrerade med alternativt ID under fliken Barn /Elever, och där välja "Visa endast personer med alternativt id och testpersoner".

Byta alternativt ID / TF-pnummer till svenskt personnummer.

När personen sedan får ett svenskt personnummer måste man ändra det alternativa IDt till det svenska personnumret.

För er med synkronisering med kommunens administrativa register, (dvs alla förändringar som sker i kommunens administrativa systemet hämtas automatiskt in varje natt till Unikum) kontakta supporten för mer information.

För er utan synkronisering med kommunens administrativa register, gör följande:

• Gå till persons flik Inställningar
  • Klicka bort bocken i rutan Saknar personnummer
    Då försvinner fältet Alternativ id och fältet Personnummer visas
  • Registrera det fullständiga personnumret (12 siffror) i fältet Personnummer
  • Spara