Den här korta introduktionsfilmen beskriver övergripande hur Unikum används och hur du som förälder kan vara delaktig och få information från ditt barns skola och följa ditt barns utveckling och lärande.

Alla skolor bestämmer hur de använder digitala verktyg för skolan och olika skolor/kommuner kan ha olika kombinationer av verktyg som du som förälder behöver komma åt och kan vara delaktig i. Det är därför inte säkert att Unikum används exakt till det som beskrivs här på just ditt barns skola. Tex finns schema och frånvaro i andra verktyg.

Guidad tur för föräldrar

1. Logga in på Unikums webbtjänst.

Logga in genom att gå till start.unikum.net och följa instruktionerna på skärmen. Du behöver ha fått ett mail eller lapp med ditt användarnamn och lösenord.

Notera! Om din skola eller kommun valt annat inloggningsförfarande tex via skolportal eller kommunens hemsida gäller inte ovanstående. Kontakta ansvarig på skolan eller kommunen för mer information om vad som gäller för just din skola.

Länk till alternativa inloggningssidor hittar du på start.unikum.net under "andra sätt att logga in".

2. Kontrollera och uppdatera dina personliga inställningar.

Du kan ändra dina personliga inställningar och lägga till en personlig bild och beskrivning på din inställningssida.

Kontrollera och uppdatera e-post och mobiltelefon och håll dessa uppgifter uppdaterade så säkrar du att du får de meddelanden skolan skickar via Unikum.

Notera! Om adress eller namn är fel behöver du vända dig till kommunen/skolan för hjälp för det betyder att de fått felaktiga uppgifter från andra system och att det behöver rättas där, inte i Unikum.

3. Din personliga startsida.

Som vårdnadshavare har du en anpassad startsida där du lätt kan navigera vidare för att se mer information om dina barns lärande och information från skolan.

Här hittar du en massa information både dokument och filmer på många språk. Materialet riktar sig till föräldrar till barn i Grundskolan.

Skolverkets informationssida

Skolverkets broschyr Skolan är till för ditt barn (svenska) som också finns på många andra språk på informationssidan.

Se filmen "Skolan är till för ditt barn"

Se filmen om nya betygssystemet